Wat is er allemaal mis met onze kijker, en hoe gaat Jack dit oplossen?

De Maksutov kijker
22 aug

Jack Brosens is onze held als het op de kijker aankomt. Hij heeft inmiddels een eerste verkenning uitgevoerd om te kijken wat er allemaal moet gebeuren. Hieronder zijn verslag:

  1. Bij de focusser is het tandwiel dat het schuifsysteem bedient helemaal kapot ( zitten geen tanden meer op). Heb in mijn onderdelenbak wel de spullen gevonden omdat weer in orde te maken maar dan moet er eerst voor gezorgd worden dat het schuiven van de focusser weer veel soepeler gaat. ( de reden waarom hij kapot is gegaan).
  2. De oculairrevolver zal moeten worden aangepast zodat moderne oculairen kunnen worden toegepast. Tevens lijkt het me verstandig om te onderzoeken of er een reducer toegepast kan worden want nu is de kleinste vergroting die gebruikt kan worden 80X. Hierdoor is het aantal objecten welke zinvol bekeken kunnen worden beperkt. Onderzoek op widefield gebied is zo niet haalbaar.
  3. De Astrocamera is volledig gedateerd en zal worden afgevoerd.
  4. De montering zal het meeste werk geven. Daar drijft een synchroonmotor  een wormwieloverbrenging  aan (1 op 120) die op zijn beurt een tandwiel laat draaien die met een overbrenging van 1 op 15 het grote tandwiel van de uuras aandrijft. Dat betekent dat de worm per 48 seconden 1 omwenteling moet maken. Hier heeft roest en andere factoren (zoals lange tijd niet gedraaid hebben) er voor gezorgd dat dit deel helemaal gerenoveerd moet worden. Hierbij wil ik zowel de uuras als de declinatieas voorzien van een mogelijkheid deze met elektromotoren te kunnen bijsturen. Dit zou dan via een handschakelaar kunnen gebeuren. De grote verplaatsingen zouden dan nog wel met de hand via (slip)koppelingen moeten worden uitgevoerd.
  5. Ik heb verder gezien dat aan de telescoop relatief weinig hoeft te worden gedaan, de spiegel is in goede staat.

We zijn er van overuigd dat wanneer Jack klaar is, de Maksotov weer zo goed als nieuw zal zijn!

Voor foto’s van de demontage verwijzen we graag naar onze Facebook pagina

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.