Pareltjes gevonden!!

Opbouwen van de koepel in 1962
25 jul

Zoals we in het vorige nieuwsbericht hebben aangegeven, is de koepel verwijderd van het gebouw van de Quasar sterrenwacht in Hoeven. We hebben de koepel weggezet bij de firma Steur in Oudenbosch, die vervolgens direct aan de slag is gegaan om de koepel te restaureren. Dit is op een zeer innovatieve wijze gebeurd, waardoor de koepel er op dit moment er weer als nieuw uitziet.

Tijdens het verwijderen van de koepel hadden we in de nagenoeg leegstaande sterrenwacht nog een tweetal dozen gevonden met dia’s. Nadat we aan de beheerder toestemming hadden gevraagd, hebben we besloten om deze mee te nemen voor nadere inspectie. Het bleken meer dan 1000 dia’s te zijn, met voornamelijk lesmateriaal uit de jaren 70, foto’s van raketten, sterrenstelsels en radiotelescopen. Maar, na een paar uur turen naar de kleine venstertjes, vonden we parels!!!

Het waren dia’s uit de begintijd van de Sterrenwacht in Oudenbosch, met foto’s van het plaatsen van de koepel, het afbreken van de houten koepel die nog door de jezuieten was geplaatst, foto’s van Bruno Ernst, foto’s van de Maksotov kijker, kortom, regelrechte pareltjes!!

We zijn deze week begonnen met het digitaliseren van de dia’s, en de mooiste zullen we op de website plaatsen.

Stap voor stap ontrafelen we zo de hele geschiedenis! We hebben ook veel dia’s van de Simon Stevin sterrenwacht met allerlei mensen erop, die gaan we ook digitaliseren, we gaan deze in een foto album plaatsen op onze facebook pagina.

Inmiddels is de kijker ook weggehaald bij Quasar. Deze is nu in de deskundige handen van Jac Brosens van de KNVWS Breda, die hem helemaal zal gaan restaureren.

Het lijkt erop dat er schot komt in de zaak!!

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.