Een zaterdagochtend met spijkers en koppen

25 jan

Op zaterdag 25 januari hadden we een hoop afspraken gepland. Allereerst met Dhr. Sanderse en zijn vrouw. Dhr. Pieter Sanderse was om 09:45 al aanwezig om een hoop materiaal af te geven wat hij wilde schenken aan de Stichting Sterrenwacht Tivoli. Dhr. Sanderse is altijd een fanatiek amateur astronoom geweest, en had een hele hoop materiaal liggen uit de oude tijd van de Simon Stevin Sterrenwacht, zoals krantenknipsels, boeken, maar ook spiegels en bijbehorend slijpmateriaal. Dhr. Sanderse heeft ook toegezegd om ook zijn zelfbouwtelescoop te doneren aan de Sterrenwacht, die wij prachtig kunnen gebruiken om het verhaal achter het zelf bouwen van telescopen te kunnen uitleggen. Wij danken Dhr. Sanderse daarom ook van harte voor zijn bijdrage.

Om 10:30 hadden we een meet & greet tussen de afdeling van het KNVWS Breda en de Stichting Sterrenwacht Tivoli (SST). De bedoeling van deze bijeenkomst was een eerste kennismaking, en om eens te kijken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. In de immer gezellige Brasserie van Tivoli hadden we om 10:30 afgesproken. De delegatie van het KNVWS bestond uit Dhr. Jenniskens, voorzitter, Dhr. Mertens, penningmeester, en Dhr. Boekhout, secretaris. Vanuit SST waren Sjoerd de Bot, Herman Vissia, Karel Siebelink en Johnny den Heijer aanwezig. Na het voorstelrondje ging het natuurlijk al snel over onze beider organisaties, en het bleek eigenlijk al na 10 minuten dat we allemaal op dezelfde lijn zaten. Dat maak je niet zo vaak mee! De KNVWS heeft een schat aan ervaring, een enthousiaste groep zeer professionele leden die hun sporen in de sterrenkunde meer dan hebben verdiend, veel activiteiten rondom kosmologie en sterrenkunde, en een drive om de sterrenkunde als hobby te promoten in West Brabant. Wij van SST zijn minstens zo enthousiast, maar wij zijn nu met name bezig om de fysieke sterrenwacht weer operationeel te krijgen, op een historisch verantwoorde manier. Natuurlijk hebben we met Johnny en Karel redelijk wat technische know-how in huis, maar natuurlijk nooit zoveel als bij de KNVWS Breda, die al meer dan 70 jaar bestaat! Wij konden ons eigenlijk allemaal direct voorstellen wat het zou betekenen als we de handen ineen zouden slaan. Een KNVWS waar SST lid van zou worden, waarmee er direct een verbintenis zou ontstaan van expertise en historische waarde die zijn weerga niet kent in Nederland!

Na een bezoek aan de bibliotheek, de kapel en het toekomstige observatorium waren we het er allemaal snel over eens dat we deze bijeenkomst snel een vervolg moesten geven. We hebben daarom ook met enthousiasme de uitnodiging geaccepteerd om op 12 februari langs te komen bij de KNVWS in Breda om kennis te maken met andere leden van de vereniging, en om onze plannen verder toe te lichten, en om plannen te maken voor de toekomst. Onze eerste indruk is dat we samen veel meer kunnen bereiken dan dat we dat afzonderlijk zouden kunnen.

Kortom een geslaagde en productieve ochtend die, naar wij hopen, tot mooie dingen zal gaan leiden!

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.