De cursus “De kometen komen!” gaat 29 maart van start.

In april zijn er 2 kometen die door hun bijzondere omloop rond de zon met een duur van circa 70 jaar (een mensenleven) weer in de buurt van de Aarde en de zon staan.

Kometen kunnen de mensheid verrassen, opeens zie je hemelobject met een staart…Kometen is een benaming, die oorspronkelijk voor een ster met haar werd gebruikt. Inmiddels weten we het verschil tussen sterren en kometen. Kometen zijn donkere hemellichamen, die beschenen door een ster een hele mooie structuur vertonen met o.a. een staart. In onze omgeving is dat onze ster, de zon. De zon draagt ook bij aan de staart vorm van de kometen door de uitstoot van geladen deeltjes.
De oorsprong van kometen wordt geplaatst in uitgebreide omgevingen rondom sterren. Naast de kometen, die deel uitmaken van de zogenoemde Oort-Wolk in ons zonnestelsel, zijn er ook EXO-kometen, die hun baantjes trekken rondom andere sterren. Van kometen kunnen brokstukken losraken en soms raken ze de aarde. De meest vergaande invloed op onze planeet Aarde door een reeks van kometen is die uit de tijd van 65 miljoen jaar geleden en die de soort Dinosauriërs deed uitsterven.
Het is al weer meer dan een kwart eeuw geleden, dat we een aantal kometen zagen, die vrij helder en met het oog zichtbaar waren, zoals de komeet Hale Bopp uit 1996-97. Kometen en hun helderheid aan de hemel is moeilijk voorspelbaar dus ook met komeet Tsuchinshan-ATLAS, die dit najaar ons zonnestelsel bezoekt. Juist ook dit wispelturige helderheidsgedrag en de mooie staartvorm, maken kometen tot lievelingsobjecten bij de amateursterrenkundigen. De cursus wordt zo gepresenteerd, dat deze voor iedereen makkelijk en zonder voorkennis over sterrenkunde te volgen is.

De cursus “De Kometen Komen!” duurt 2 avonden en vindt  plaats op vrijdagavond 29 maart en 5 april 2024 in de bibliotheekzaal van de  sterrenwacht Tivoli te Oudenbosch. De aanvang van de lessen is 20:00 uur. De kosten zijn 30 Euro voor deze 2 avonden inclusief koffie/thee in de pauze.

Reserveer snel! er is maar plaats voor 50 personen!!!

LET OP!! We hebben een nieuw boekings- en betalingssysteem geïntroduceerd. U kunt direct via het BOEKINGSFORMULIER betalen via iDEAL. Zodra de betaling gelukt is krijgt u automatisch een bevestiging van uw reservering.

U kunt NIET meer reserveren via het sturen van een E-mail, alleen via het FORMULIER op de website!

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.