Groot astronomisch evenement in West Brabant

Op zaterdag 11 mei van 11.00 tot 17.00 uur organiseert Astronomievereniging Orion in samenwerking met Sterrenwacht Tivoli uit Oudenbosch, een astronomisch evenement in het Huis van de Westrand
aan het St. Lucasplein 3 te Roosendaal.

Er is een planetarium geplaatst van NOVA (Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie) waar 4 voorstellingen (om 11.00, 13.30, 14.30 en 15.30 uur) gegeven worden. De voorstelling is een algemene inleiding in de astronomie en duurt 45/50 minuten. De bezoekers zitten op stoelen (of kussentjes). Interessant voor kinderen en beginnende  amateurastronomen!

Je kan je direct inschrijven via deze LINK. voor het planetarium. Je reservering is definitief als we de betaling van 7,50 per persoon binnen hebben. Je krijgt dan een bevestigingsmail van ons. 

Je kan ook komen zonder een boeking voor het planetarium, dan is de entree verder gratis, en kan je gewoon binnenlopen zonder een reservering!!

Bij de entree en de ruimte daar direct achter is een presentatie met diverse telescopen. Leden zullen daar aan de bezoekers uitleg geven over hun telescoop en kan men ook terecht bij een helpdesk met vragen over je eigen telescoop.

Bijzonder is de presentatie van nieuwe moderne telescopen. Men ziet o.a. de Unistellar telescoop, een slimme hedendaags telescoop met een zeer moderne technologie met app-bediening en een elektronisch oculair. Met deze telescoop kan je binnen een paar minuten beginnen met het verkennen van de ruimte. In het astro-café links in de grote zaal bij het planetarium krijgt men uitleg over deze technologie.
Via 4 schermen kan men fotopresentaties van leden zien en heel veel andere informatie over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Bij zonnig weer kan men bij de entree ook door een speciale telescoop naar de zon kijken.

Astronomievereniging Orion en Sterrenwacht Tivoli hebben een informatiebalie waar men terecht kan met vragen over hun activiteiten, zoals lezingen, excursies en waarneem/technische avonden en, ook leuk, de jaarlijkse barbecue avond voor leden. Men kan zich hier ook aanmelden als lid van Orion. Het lidmaatschap kost € 40,- per jaar. 

De astronomievereniging is bezig met het opzetten van een jongeren afdeling voor 10 t/m 13-jarigen. Voor vragen over deze jongerenafdeling  kan men ook terecht bij de eerder genoemde informatiebalie.
In de derde zaal zijn speciale activiteiten voor jongeren, zoals het met behulp van stikstof maken van een komeet en voor kinderen tot 6 jaar,  je met een ruimtepak laten fotograferen voor een maanlandschap!

De entree voor deze dag is gratis, behalve als je het planetarium wilt bezoeken. Hiervoor moet je je inschrijven. LET OP, er zijn maar een beperkt aantal plaatsen voor het planetariumbezoek beschikbaar!!

Het gaat een hele leuke, en leerzame dag worden die je niet mag missen!

Tot 11 mei.

Astronomievereniging Orion & Sterrenwacht Tivoli

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.