Wout Goesaert, Een aanstormend talent in de sterrenkunde, neemt ons mee op een ongelofelijke reis door ons heelal. Deze lezing mag je niet missen!
Geachte (oud) cursist en sterrenvriend(in),
2024 is het jaar dat we herdenken dat we 80 jaar geleden een grote sprong voorwaarts maakten op het gebied van de Radiosterrenkunde. Op zondag 3 Maart 2024 wordt er Brabant-breed op 2 Brabantse sterrenwachten (Tivoli Oudenbosch en Halley in Heesch) een radioastronomie-dag georganiseerd. De plaatselijke amateurs en vrijwilligers hebben voor het publiek een programma samengesteld rond 1 centrale lezing. Voor die centrale lezing hebben we een speciale spreker uit Vlaanderen uitgenodigd, Wout Goesaert. Wout Goesaert is in Nederland bezig met zijn masteropleiding sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden, maar geeft al sinds zijn 8e levensjaar sterrenkundige voordrachten. Hij kreeg vorig jaar de SPIN-presentatie-prijs van de Nederlandse Natuurkunde Vereniging. Zijn lezing is zeker ook geschikt voor jongeren en leken, die voor de 1e keer iets over radiosterrenkunde willen horen.
Hier is zijn samenvatting:
Als je op een heldere avond omhoog tuurt, zie je zo’n 3000 sterren aan de hemel. Dit zijn de helderste en dichtstbijzijnde sterren in ons hoekje van de Melkweg. Voor duizenden jaren moesten sterrenkundigen het daarmee doen. Toen 400 jaar geleden de telescoop werd uitgevonden, veranderde ons beeld van het universum dramatisch. Sterclusters, wolken van gas en stof, ontploffende sterren en andere sterrenstelsels konden plots waargenomen worden. We ontdekten dat het universum veel groter was dan alleen onze Melkweg. Die sterren waren echter maar het topje van de ijsberg! Zo’n 80 jaar geleden ontstond een nieuwe revolutie in de sterrenkunde: de opkomst van radiotelescopen! De radiosterrenkunde toonde ons voor het eerst het hete en koude gas dat tussen sterren hangt, gulzige superzware zwarte gaten aan de andere kant van het universum en de snel ronddraaiende overblijfselen van ontplofte sterren. En daar was Nederland een belangrijke drijfveer in dankzij pioniers zoals Hendrik C. van der Hulst en Jan Hendrik Oort. We weten nu dat zelfs die kennis nog maar het topje van de ijsberg was. Vandaag de dag is onze sterrenkundige kennis werkelijk immens. De radiosterrenkunde is onmisbaar geworden omdat het ons delen van het universum laat zien die anders onmogelijk te zien zijn.
Kom met mij mee op 3 maart op ontdekkingsreis door het radio heelal. Samen zullen we zien hoe radiotelescopen werken, wat ze zo bijzonder mooi maakt en welke ongelooflijke ontdekkingen we ermee kunnen doen. Als voorbeeld vertel ik over mijn radio onderzoek naar kosmische magneetvelden en een supermassief zwart gat. Tot dan!
In HEESCH op sterrenwacht Halley begint deze lezing om 11 uur. In OUDENBOSCH op sterrenwacht TIVOLI begint de lezing om 15 uur. Op HALLEY zijn er na de lezing nog activiteiten en bij TIVOLI vooraf vanaf 14 uur. Mogelijk ook een gelegenheid om juist de andere sterrenwacht te leren kennen (wel circa 85 kilometer van elkaar vandaan).
Neem buren en iedere geïnteresseerde mee, maar meld je wel vooraf aan bij de betreffende sterrenwacht. De links zijn: OUDENBOSCH: https://sterrenwachttivoli.nl en HEESCH: https://sterrenwachthalley.nl. Op HALLEY zijn 80 plaatsen beschikbaar op TIVOLI zijn er 50 plaatsen beschikbaar.
Mocht je Interesse hebben in deze middag, stuur dan een mail via DEZE LINK met daarin je naam alsmede met hoeveel personen je wilt komen. Er is plaats voor maximaal 50 genodigden, dus wees er snel bij! De kosten bedragen 7,50 euro voor de lezing, inclusief een consumptie. Leden van de KNVWS en Vrijwilligers van Sterrenwacht Tivoli betalen 5,-
Betaling voor deze lezing gaat op rekening, en je inschrijving is pas definitief als wij het geld hebben ontvangen op rekeningnummer NL80RABO0109179390 onder vermelding van lezing “De grote sprong voorwaarts in Radiosterrenkunde” ten name van stichting “Vrienden van Sterrenwacht Tivoli”.
We hopen je te mogen ontvangen op zondagmiddag 3 maart vanaf 14:00! (De lezing begint om 15:00, dus er is gelegenheid om eerst de sterrenwacht te bezoeken)
Met vriendelijke groet,
Sterrenwacht Tivoli