De Cursus Lichtstralend Heelal gaat op 23 februari weer van start!

Geachte sterrenvriend(in),

STERRENWACHT TIVOLI GEEFT EEN CURSUS VOOR IEDEREEN OVER HET LICHTSTRALEND HEELAL

Het heelal en de ruimte om onze planeet Aarde heen is vaak in de belangstelling in het nieuws, bijvoorbeeld door een ruimtesonde in een baan rond de zon, zoals de James Webb Space Telescoop.
Resultaten van dergelijke waarnemingen lijken voor velen een beetje magisch en onbegrijpelijk.
Dat onbegrijpelijke wordt tijdens de cursus Lichtstralend Heelal voor Iedereen, die deze maand start bij de Volkssterrenwacht Tivoli in Oudenbosch op 3 vrijdagavonden vanaf 23 februari 2024, getracht wat begrijpelijker te maken.
Het begint met de meest nabije ster voor ons aardbewoners, de zon. Ook aan die ster wordt veel onderzoek gedaan , zoals de Parkes-satelliet die rond de zon draait alsmede door verschillende ruimtesondes in een baan rond de aarde, die de uitstoot van deeltjes door de zon in de gaten houden.
Deze uitstoot zorgt hier op aarde voor het verschijnsel Noorderlicht of nabij Antartica voor Zuiderlicht. Om de 11 jaar is er een gemiddelde grotere uitstoot van deeltjes en in 2023 hebben we daardoor in Nederland al 3 keer Noorderlicht kunnen waarnemen.

Daarna gaat het in de cursus verder naar de andere sterren, de verzameling van sterren die ons Melkwegstelsel vormen. Ook ons Melkwegstelsel is niet alleen, met andere sterrenstelsels maakt zij deel uit van de Lokale Groep met tegen de 80 sterrenstelsels. Onze Melkweg en de buur Andromedasterrenstelsel zijn de grootste. Die buur in de verzameling van voorgrond sterren van ons Melkwegstelsel die we Andromeda noemen is het best van alle sterrenstelsels bestudeert.
We kunnen door al die waarnemingen ook al de evolutie van een sterleven beschrijven. Sterren worden geboren in nevels van gas en stof en leven in een stabiele vorm en sterven door de uitstoot van gassen. De ruimtesonde GAIA, sinds 2013 in de ruimte, doet steeds gedetailleerde waarnemingen van dit proces. 
Een andere uitdaging is het preciezer in kaart brengen van sterrenstelsels in lokale Groep maar ook verderop in het heelal in de cluster van sterrenstelsels in de sterrenverzameling de Maagd.

Nog dieper in het heelal met een diameter van 520 miljoen lichtjaar, een schaal van een 5 met 24 nullen in meters is de structuur van de lokale supercluster van 100000 sterrenstelsels met de naam Laniakea. Die heeft ook weer een buur, Hooleilana en eigenlijk is er een aaneengeregen koord van sterrenstelsels in de structuur die we aangeven als het Kosmisch Web.

Naast 23 februari, zijn de cursusavonden op 1 en 8 maart.

Tijdens de cursus is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een van onze telescopen, uiteraard alleen bij helder weer. Hiervoor zijn de vrijwilligers van Sterrenwacht Tivoli aanwezig.
Kosten bedragen 45* Euro per cursist voor 3 cursusavonden. 

Het cursusboek kost 25 EURO en kan mee besteld worden. Dit cursusboek is dezelfde als voor de cursus Donkere Objecten. (Mits er nog voorraad is)

Reserveer snel! er is maar plaats voor 25 personen!!!

Stuur een mail naar ons via secretariaat@sterrenwachttivoli.nl of gebruik deze LINK

Betaling van de cursus gaat via een bankoverschrijving. 

U kunt het verschuldigde bedrag van 45* Euro, PLUS 25 Euro voor het cursusboek, overmaken naar Stichting “Vrienden van Sterrenwacht Tivoli” op rekeningnummer: NL80RABO0109179390 onder vermelding van Cursus Sterrenkunde “Lichtstralend Heelal  2024”

Tot 23 februari!
 
Hoogachtend,
Sterrenwacht Tivoli

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.