Komeet P64 Wirtanen lezing & waarneming op 13 december om 20:00

25 nov

Deze avond zal Niels Nelson ons meenemen in de wereld van kometen en asteroïden. Waar komen ze vandaan, hoe word hun baan bepaald en waarom hebben sommige staarten? Waarom zien ze er vaak groen uit? Kortom, Niels gaat je alles vertellen wat je wilt weten over kometen in het algemeen, en over komeet P65 Wirtanen in het bijzonder. Na de lezing is er tijd voor koffie, waarna we naar de koepel en waarneemzolder gaan, om te proberen zelf de komeet te spotten. Bij bewolkt weer zijn er demonstraties op de waarneemzolder over Spectroscopie en radio astronomie. (Hoe detecteren we “vallende sterren”?)

Komeet 46P/Wirtanen zal de aarde naderen tot slechts 0.08AU (<12 miljoen km) op 13 december. Daarmee zou het wel eens een bijzonder gunstige verschijning kunnen worden. De positie is voor ons gunstig: Tijdens de dichtste nadering op 17 december staat de komeet vlakbij de Pleiaden in het zuiden.

De verwachting is dat onder gunstige omstandigheden de komeet met het blote oog zichtbaar zal worden. Hoe dat in werkelijkheid uitpakt is nog maar afwachten, want dichtbij betekent ook groot, en groot betekent diffuus. Een kleine verrekijker (met zo min mogelijk vergroting) geeft onder zulke omstandigheden meestal het beste resultaat. Daarnaast is het maar de vraag hoe helder 46P/Wirtanen komeet nu echt gaat worden. Op dit moment loopt de helderheid nog behoorlijk achter op de prognoses, maar dat is niet echt ongebruikelijk voor een komeet die nog ver weg is. De komeet begint nu langzamerhand activiteit te vertonen dus het is goed mogelijk dat de achterstand de komende tijd snel wordt ingehaald. 
 
Mocht je Interesse hebben in deze lezing & waarneemavond, stuur dan een mail via DEZE LINK met daarin je naam alsmede met hoeveel personen je wilt deelnemen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers, dus wees er snel bij!
 
De kosten voor deze lezing en waarneemavond bedragen 10 Euro per persoon, per kas te betalen op de avond zelf. De lezing begint om 20:00, Graag 20 minuten voor aanvang van de lezing melden bij Brasserie Tivoli. De lezing zelf duurt ongeveer 1 uur, dan eerst koffie, waarna we in 2 groepen naar de koepel gaan en wellicht ook naar de kloostertuin, om met telescopen en verrekijkers te gaan proberen om de komeet waar te nemen.

(Wij adviseren om een warme jas mee te nemen, het kan erg koud zijn in de koepel!)
 
Tot 13 december
 
Sterrenwacht Tivoli

secretariaat(at)sterrenwachttivoli.nl

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.