Lezing “Kijken met je oren, sterrenkunde en radio” op 14 november

Geachte sterrenvriend(in),

Op zondag 14 november hebben we een unieke lezing, gegeven door Frans de Jong. De Lezing wordt gegeven ter ere van de opening van de Radio Afdeling van Sterrenwacht Tivoli en de toekenning van ons unieke call sign PI4U. De lezing begint om 14:00. Aansluitend is er de cremoniele opening van het radiostation gevolgd door een bezoek aan de sterrenwacht en een demonstratie van ons radio instrumentarium. U krijgt ook een consumptie munt uitgereikt, zodat u na de lezing en rondleiding nog kunt genieten van een lekkere kop koffie bij Brasserie Villa D’este. (Vroeger Brasserie Tivoli) 

Frans de Jong was tijdens zijn middelbare school al rondleider bij Sterrenwacht Simon Stevin. Hij was toen al enthousiast over radio en sterrenkunde en hield zich bezig met de Würzburg schotelantenne van de sterrenwacht. Frans heeft 10 jaar in het bestuur van Camras (Radiotelescoop Dwingelo) gezeten, waarvan 5 jaar als voorzitter. Frans is ook radiozendamateur. Frans probeert jongeren te stimuleren om praktische proeven te doen op het gebied van waarnemen van radiosignalen van sterren en planeten. Onderwerpen die aan bod gaan komen tijdens deze lezing zijn, onder andere:

Radiotelescopen bij Dwingelo
  • Wat is radio astronomie? 
  • Geschiedenis van de radio astronomie 
  • Golflengtes om mee waar te nemen 
  • Meteoren luisteren en tellen 
  • EME, Moonbouncing
  • Radio Astronomie in West-Brabant 
  • Radio- en Radio Astronomie als hobby 
  • Radio astronomie en radiozendamateur. 
  • Stimuleren (radio)sterrenkunde bij de jeugd. 
  • Praktijkervaringen van Frans 

Mocht je Interesse hebben in deze lezing, stuur dan een mail via DEZE LINK met daarin je naam alsmede met hoeveel personen je wilt komen. Er is plaats voor maximaal 35 genodigden, dus wees er snel bij! De kosten bedragen 10 euro voor de lezing, inclusief een consumptie. Leden van de KNVWS en Vrijwilligers van Sterrenwacht Tivoli betalen 5,-
 
Betaling van deze beide avonden gaat op rekening, en uw inschrijving is pas definitief als wij het geld hebben ontvangen op rekeningnummer NL80RABO0109179390 onder vermelding van lezing “Kijken met je oren” ten name van stichting “Vrienden van Sterrenwacht Tivoli”.

We hopen je te mogen ontvangen op zondagmiddag 14 november!

Met vriendelijke groet,
Sterrenwacht Tivoli

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.