De Nationale Sterrenkijkdagen dit jaar in het teken van o.a. Jupiter

25 jan

HELAAS ZITTEN WE ALWEER HELEMAAL VOL! 
Tip:
Abonneer uzelf onze nieuwsbrief en mailingen, dan bent u als eerste op de hoogte bij nieuwe activiteiten bij Sterrenwacht Tivoli.  
Op 11, 12 en 13 maart is het al weer voor de 40ste maal dat de landelijke sterrenkijkdagen worden georganiseerd. Natuurlijk gaat Sterrenwacht Tivoli, in samenwerking met de KNVWS West Brabant, hier aandacht aan besteden.Op vrijdag 11 maart trapt de KNVWS West Brabant af met een waarneemavond op het ecologisch centrum De Wolfslaar in Breda. Deze avond kan iedereen zonder afspraak langs komen om  eens door een telescoop naar objecten aan hemel te kijken. Als het weer slecht is (bewolkt) zullen er lezingen worden gehouden in de presentatieruimte van de KNVWS West Brabant. Voor verdere informatie van deze dag verwijzen wij graag naar de Facebook pagina van de KNVWS West Brabant.
Op 12 maart zal Sterrenwacht Tivoli om 20:00 (IS REEDS VOL!), 21:00 (OOK AL VOL!), 22:00 (EN OOK VOL!)  en 23:00(VOL!) waarnemingen organiseren voor 20 personen per keer. (Dit is het maximale aantal mensen die we in de waarneemkoepel kunnen onderbrengen) bij bewolkt weer zullen er in de bibliotheek films vertoond worden en lezingen worden gegeven. U kunt een voorkeur voor een tijd aangeven, maar het kan zijn dat deze door drukte niet gehonoreerd kan worden. U kunt voor maximaal 4 personen reserveren. UPDATE: U kunt zich helaas niet meer opgeven, want we zitten vol.
De blikvangers van beide avonden zijn: de maan, nog enkele dagen voor het eerste kwartier; Jupiter, de reuzenplaneet met 4 van zijn manen; het sterrenbeeld Orion met zijn nevels en de jonge sterrenhoop de Plejaden of Zevengesternte. In de kijker zijn veel meer dan zeven sterren te zien! 
Omdat de maan (onze maan) nog jong is, is hij vroeg in de avond zichtbaar en stoort hij later niet. We gaan daarom dit jaar de aandacht  te vestigen op een aantal deep-sky objecten. Dat zijn bijvoorbeeld de nevels in en rond het sterrenbeeld Orion, de Krabnevel, maar nog veel andere. Over elk van deze objecten kunnen onze vrijwilligers u alles vertellen!

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.