De cursus “Donkere objecten” gaat op 03 juni weer van start

Black hole

Geachte sterrenvriend(in),
Op Sterrenwacht Tivoli start op 03 juni 2022 de cursus Donkere objecten in het heelal. 95% van het heelal is donker. Donker kan in de sterrenkunde op 2 manieren: Donker betekent dat de materie geen licht geeft. Sinds 2016 kunnen we deze donkere materie met behulp van uiterst precieze trillingen een klein beetje bestuderen. Alleen zware botsende compacte objecten, de Zwarte Gaten, laten zich nu waarnemen via gravitatiegolven. Echter het waarnemen met gravitatie-golven belooft veel terreinen van onbekende materie waarneembaar te maken. De 2e soort van donkere objecten zijn hemellichamen die wel licht uitstralen maar geen of nauwelijks zichtbaar licht.

De bekendste zijn de planeten van ons zonnestelsel, ze kaatsen wel zichtbaar licht terug van de zon, maar zelf stralen ze eigenlijk alleen maar de onzichtbare infraroodstraling uit, die we in infrarood-detectoren wel zichtbaar kunnen maken. Overigens het soms terugkaatsen van zichtbaar licht maar meestal alleen altijd te zien in infrarood, geldt ook kleinere objecten in ons zonnestelsel zoals dwergplaneten, kometen, meteoroiden en andere kleine brokstukken. Ook deze maken onderdeel van deze cursuslessen uit.  

Echter er zijn ook andere planeten die we alleen indirect zichtbaar kunnen maken. Dat zijn de exo-planeten die rond andere sterren in ons melkwegstelsel draaien. Voor ontdekking en onderzoek van exo-planeten is in 2019 de nobelprijs voor natuurkunde uitgereikt. Exoplaneten en de zoektocht naar aard-achtige exo-planeten zijn momenteel nogal in de schijnwerpers in de sterrenkunde. 

De 3 lessen van deze cursus zijn behalve op vrijdag 03 juni ook op 10 juni en 17 juni 2022.

Juist voor deze cursus is het van belang dat we ook kunnen waarnemen. (Mits het weer het toelaat natuurlijk). De avonden starten om 20:00 en duren tot 22:15.
 
Mocht je Interesse hebben in deze cursus, stuur dan een mail naar secretariaat(AT)sterrenwachttivoli.nl met daarin je naam alsmede met hoeveel personen je wilt deelnemen. Er is plaats voor maximaal 30 cursisten, dus wees er snel bij!
 
De kosten van deze cursus bedragen 45 euro voor de drie avonden (inclusief consumptie) en 25 euro voor het cursusboek. U kunt het cursusgeld en de kosten van het boek (als u dat wilt) overmaken op rekeningnummer NL80RABO0109179390 ten name van stichting “Vrienden van Sterrenwacht Tivoli” Onder vermelding van “cursus Donkere objecten” Zodra het cursusgeld op de rekening staat, krijgt u een bevestiging van inschrijving.
 
Tot 03 juni!
 
Sterrenwacht Tivoli

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.