Een belangrijke dag voor de Stichting sterrenwacht Tivoli in oprichting

Vandaag (Zaterdag 29 juni 2013) was de dag dat alle inventaris van de oude sterrenwacht in Hoeven overgedragen zou worden aan collega sterrenwachten in Nederland. Zij hadden de maanden ervoor via de inventarislijsten kenbaar mogen maken wat ze graag in hun collectie wilden hebben.

De items die ze hadden uitgezocht zouden in langdurige bruikleen verkregen worden via de Nederlandse vereniging van sterrenkunde. Omdat we pas sinds 12 juni bezig zijn met het idee om De sterrenwacht in Oudenbosch nieuw leven in te blazen, en we nog geen officiële stichting hebben, waren we uiteraard te laat om zelf mee in te tekenen op delen van de inventaris van de Quasar sterrenwacht. (Het oude Simon Stevin).

We hadden ons tot doel gesteld om in ieder geval de oude telescoop te bemachtigen, en op zoek te gaan naar de koepel die origineel op een van de torens van Tivoli stond. Om 10 uur in ochtend waren Sjoerd, Kees, Tamara, Karel, Johnny en ik aanwezig in Hoeven. Het was er al een drukte van belang, iedereen was koortsachtig op zoek naar spullen waar men op had ingeschreven, en op zoek naar spullen die men wellicht ook nog mee kon nemen. Het was geen prettig gezicht, en ik merkte dat vooral Karel en Johnny het er moeilijk mee hadden.

Niet zo vreemd natuurlijk, zij hebben zoveel meegemaakt daar, en het is dan erg triest om te zien hoe de zaak in een dag “leeggeroofd” wordt. We hebben daar een goed gesprek gehad met de beheerder van het pand, Dhr. Peter van Ostade, in het bijzonder over de koepel. Wat schetste onze verbazing, onze koepel stond gewoon op het gebouw, en hij werkte gewoon! Dhr. van Ostade gaf aan dat we hem mochten hebben, maar dan moesten we hem er wel zelf afhalen, en de zaak goed afsluiten.. Je moet je voorstellen dat het een koepel is van 5 meter doorsnede en zeker 4 meter hoog! Dit zal een hele uitdaging worden. We zijn daarna gaan kijken of we de kijker konden vinden, en die was er ook, en mochten we ook meenemen. Helaas konden we dit niet direct doen, maar John en Karel beraamden direct een plan, dus dit gaat goed komen. Met een beetje geluk is de kijker binnen een week of 2 veilig gesteld.

We hebben gekeken of er nog een planetarium over zou zijn, of andere voorwerpen die we wellicht konden tentoonstellen in de toekomst, maar alles leek vergeven, of was gewoon al geclaimd door deze of gene. We hebben wel nog 2 sterrenkaarten displays en 2 lichtbak poster voorstellingen kunnen bemachtigen. Sjoerd gaat er voor zorgen dat die zo snel mogelijk opgehaald worden.

Wat is het resultaat na vandaag?

De koepel is in redelijke staat, we hebben alleen nog geen idee hoe we deze naar Oudenbosch krijgen, laat staan hoe we deze weer op de toren van het klooster krijgen. Wellicht kan Dhr. Van Ostade met zijn contacten bij het leger ons helpen, anders moeten we iets anders verzinnen. Helaas moeten we wachten tot we de Stichting hebben opgericht, dan kunnen we wellicht wat donaties gaan verzamelen om dit zeer belangrijke traject, i.e. De koepel terug op de toren krijgen, ten uitvoer te kunnen brengen. We hebben de sterrenkijker bijna in ons bezit, dus waar het ons echt om te doen was, is gelukt!

Al met al was een dag met zogenaamde “mixed feelings”, aan de ene kant zie je hoe een sterrenwacht na 35 jaar in een dag ontkleed wordt, aan de andere kant weet je dat er een nieuw begin komt van een nieuwe sterrenwacht. Je ziet ook de enormiteit van dit project, en de onzekerheden die er zijn. Toch heeft iedereen er zin in. We hebben ’s middags nog even nageborreld, en we kwamen gezamelijk tot de conclusie dat een oud boek is dichtgeslagen, en dat we beginnen met het schrijven van een heel nieuw boek, altijd spannend!

We houden u op de hoogte als er weer nieuws is!

Met vriendelijke groet,

Herman Vissia

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.