NGC281

NGC281, ook bekend als de pacman nevel en Sharpless 184.
Deze emissienevel is in augustus 1883 door E. E. Barnard ontdekt. De nevel bevindt zich in de Perseus spiraalarm van onze melkweg en is een actief HII sterrenvorming gebied.

Fysische gegevens:
Leeftijd: 1-2 miljoen jaar
Afstand: 9500 lichtjaar
Radius: 48-60 lichtjaar
Andere benamingen: IC 11, Sharpless 184

Binnenin de nevel bevindt zich een fascinerend open cluster: IC 1590. Dit cluster is in 1899 door Guillaume Bigourdana ontdekt. De sterren zijn nog bij elkaar omdat het een zeer jong cluster betreft. Het is ongeveer 3.5 miljoen jaar oud.
In het centrum van het cluster bevindt zich in een klein gebied van 8000 AE (astronomische eenheden: afstand Aarde-Zon) een trapezium achtig systeem van hete O en B sterren. De helderste ster in dit cluster is de O5.5 reus HD5005.
Deze ster ioniseert het gas in de nevel met haar zichtbare licht en intense ultraviolette straling.
De zwarte wolkjes in in de buurt van IC1590 zijn zogenaamde “Bok globulen”. Het zijn donkere wolken bestaande uit moleculair waterstof, kooldioxiden, helium en ongeveer 1% silicaatstof waarin soms stervorming plaatsvindt. Deze wolken zijn in de 40er jaren van de vorige eeuw ontdekt door de astronoom Bart Bok. In eerste instantie waren ze door de donkere allesverhullende wolken moeilijk te onderzoeken, maar later onderzoek met infrarood telescopen heeft bevestigd dat in vele van deze wolkjes sterrenvorming plaatsvindt.

Bronvermelding:
http://en.wikipedia.org/wiki/NGC_281
http://en.wikipedia.org/wiki/Bok_globule
http://pl.wikipedia.org/wiki/IC_1590
http://www.robgendlerastropics.com/NGC281text.html