Zomercursus Waarnemen van de zon in juli 2017

De zon in H-Alpha licht

Op sterrenwacht Tivoli is er op 2 vrijdagavonden in de maand juli 2017 een cursus Waarnemen van de zon Door Niels Nelson en Ellen De Bruijn. Als sterrenwacht Tivoli zijn we betrokken bij een Brabant-brede belangstelling voor onze nabije ster, de zon, in  een van de maanden met langste daglengten. In Oost-Brabant kan je dezelfde cursus bij sterrenwacht Halley te Heesch volgen. Beide sterrenwachten beschikken inmiddels over uitgebreide apparatuur om de zon waar te nemen, zoals filters in verschillende delen van het zichtbare licht waarbij zonnevlekken en zonne-uitbarstingen tot in detail waargenomen kunnen worden. Het bekijken van de zon en haar verschijnselen aan haar oppervlak in allerlei delen van het zichtbaar licht en door middel van filters en prisma’s of spectrografen staat in de eerste cursusavond centraal. Beide cursusavonden zijn voor iedere belangstellende goed te volgen en bieden bovendien door de lange avonden de unieke mogelijkheid om door telescopen de zon te bekijken bij heldere lucht.

Op de tweede cursusavond is voor de pauze het accent gericht op ruimtevaart en zonnewaarnemingen waarbij vertelt wordt over sondes die zonneonderzoek doen in de omgeving van de aarde. Na de pauze van die les wordt er verteld over het waarnemen van een zonsverduistering. Hiervoor is de zeer ervaren Brabantse zonne-eclips-waarneemster Ellen de Bruijn uitgenodigd. De eerste 1,5 les van de cursus wordt gepresenteerd door Niels Nelson, die op beide genoemde sterrenwachten bekend is als docent van de algemene sterrenkunde-cursussen. De cursus wordt bij sterrenwacht Tivoli gegeven op vrijdagavond 14 en vrijdagavond 21 juli 2017, start om 20:00. Elke les avond duurt ongeveer 2 uur, met 15 minuten pauze.

De kosten bedragen 10,- Euro per avond, inclusief consumptie. Vrijwilligers van Tivoli en leden van KNVWS West-Brabant betalen 5,- Euro.

Aanmelden kan via het sturen van een mail naar secretariaat@sterrenwachttivoli.nl Of via het klikken op DEZE LINK

Wij hebben plaatst voor maximaal 40 personen, dus wacht niet te lang met aanmelden!