lezingreeks "zonlicht op de maan" van Niels Nelson op 14 en 21 juni 2019

De maan

Elk jaar in de zomermaanden worden er een tweetal lezingen gepland bij sterrenwacht Tivoli met als thema de zon. In dit herinneringsjaar aan 50 jaar Maanlanding wordt dit door zonlicht beschenen object belicht vanuit een perspectief van de zon. Natuurlijk kennen we de verschillende belichtingen van de maan, die gezien vanuit de aarde voor de maanfasen zorgen. Wij, aardbewoners, weten ook dat de combinatie van de Maan en de zon op 1 lijn op aarde zorgt voor eb en vloed en natuurlijk zonsverduisteringen (het lezingenthema in 2017). De lezingen reeks vindt plaats op 14 en 21 juni, dus op een vrijdagavond. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • Wat heeft het zonlicht voor een invloed voor de warmtegeleiding op de bodem van de Maan?
  • Hoe ontstaat door het zonlicht een verandering op de maanbodem in de vorm van thermische verwering?
  • Welke metingen over de zon zouden we op het maanoppervlak beter kunnen doen dan vanaf de aarde? 
  • Zijn er plaatsen op de Maan waar het zonlicht nooit komt en welke invloed heeft dat daar op het  landschap?
  • Als de dag op de Maan verdwijnt en de nacht van de Maan, die zo’n 14 aarddagen duurt wat voor invloed heeft dit telkens maar weer op de gesteente en de landschapsvormen op de Maan?
  • Zijn er ook getijdenkrachten op het Maanoppervlak?
  • Meet de Chinese ruimtesonde aan de achterkant van de Maan dit jaar andere veranderingen dan de Maanlanders van de Apollo destijds 50 jaar geleden?

De lezingenreeks Zonlicht op de Maan werpt een blik op het maanlandschap en de invloed van het zonlicht. De lezingenreeks wordt op 2 Brabantse sterrenwachten gegeven door Niels Nelson. Op beide sterrenwachten bestaat, als het helder is, de mogelijkheid tijdens de lezingen om met telescopen een blik op de maan te werpen. In aanloop naar de internationale sterrenkundige activiteiten in de maand juli 2019 waarin de halve eeuw Maanlanding in de schijnwerper staat is deze lezingenreeks een kleine uitbreiding van de kennis over de Maan voor iedereen.

Mocht je Interesse hebben in deze 2 avonden, stuur dan een mail via DEZE LINK met daarin je naam alsmede met hoeveel personen je wilt deelnemen. Er is plaats voor maximaal 30 cursisten, dus wees er snel bij! De kosten bedragen 20 euro voor de lezingen reeks, inclusief een consumptie in de pauze.
 
Betaling van deze beide avonden gaat op rekening, en uw inschrijving is pas definitief als wij het geld hebben ontvangen op rekeningnummer NL80RABO0109179390 onder vermelding van lezing "zonlicht op de maan" ten name van stichting "Vrienden van Sterrenwacht Tivoli".

Wie hopen u te mogen ontvangen op beide mooie avonden in juni.

Met vriendelijke groet,
Sterrenwacht Tivoli