Lezing & waarnemen van de planeet Neptunus vrijdag 7 september

Neptunus –de 8e planeet vanaf de zon-staat 7 september a.s. precies 180 graden aan de andere kant van de hemel dan de zon. Neptunus is niet zichtbaar met alleen het blote oog zodat een telescoop of grote verrekijker noodzakelijk is. Daarom nodigt de sterrenwacht Tivoli belangstellenden uit om 7 september a.s de sterrenwacht te bezoeken. Voor informatie over deze planeet, die de naam kreeg van een zeegod, is er eerst om 20 uur een lezing.  Daarna zal bij helder weer Neptunus te zien zijn in een telescoop van de sterrenwacht. Neptunus is voor het laatst bezocht door de ruimtesonde Voyager 2 in 1989 en dat is dus bijna 30 jaar geleden.Hij staat 4,35 miljard kilometer van de Aarde en dat maakt en planning van een rechtstreekse ruimtereis niet makkelijk. De Voyager 2 deed daarom eerst bij 3 andere planeten mee aan een aantrek- en afduw-gravitatie-werking zodat de reistijd naar deze planeet maar 12 jaar was.
De ontdekking van Neptunus in 1846 werd gedaan na zorgvuldige berekeningen van afwijkingen in de baan van de 7e planeet Uranus in 1843 onafhankelijk door 2 sterrenkundigen Adams en Le Verrier.
De ontdekking op 23 september 1846 door Galle en d’Arrest op de Berlijnse sterrenwacht van Neptunus was volgens aanwijzingen van Le Verrier. Dit was de eerste keer dat een hemelverschijnsel ontdekt werd na wiskundige berekeningen.

Niels Nelson zal in zijn lezing op de sterrenwacht behalve over Neptunus ook vertellen over zijn manen waarbij de maan Triton een heel bijzondere rol speelt. 

Mocht je Interesse hebben in deze avond, stuur dan een mail via DEZE LINK met daarin je naam alsmede met hoeveel personen je wilt deelnemen. Er is plaats voor maximaal 30 cursisten, dus wees er snel bij!
 
Betaling van deze avond gaat contant en is te voldoen voor aanvang bij de Brasserie.
 
Tot aanstaande vrijdag 7 september.
 
Sterrenwacht Tivoli