Het programma voor de Einstein sessies zijn bekend

Einstein sessies

In februari beginnen we bij Sterrenwacht Tivoli weer met de Einstein sessies. Een serie lezingen die allen een raakvlak hebben met de wondere wereld van de astronomie en aanpalende wetenschappen. In deze mail lees je er alles over, en kan je jezelf opgeven voor alle, of enkele sessies. Sommige lezingen zijn wat technischer van aard, anderen zijn juist weer heel toegankelijk. Alle lezingen zullen worden gegeven door enthousiaste experts, en duren 2 uur. De lezingen worden altijd op een donderdagavond gehouden en vinden plaats in de bibliotheek van de Sterrenwacht. Elke lezing krijgt 1 of meerdere sterren, hoe meer sterren, hoe moeilijker. 1* ster staat voor makkelijk te volgen voor iedereen, 2** sterren staat voor basis kennis van wis- en natuurkunde benodigd en 3*** sterren staat voor minimaal HBO niveau Wis- en natuurkunde. De entree bedraagt 10 Euro, inclusief consumptie bij Brasserie Tivoli. Voor leden van de KNVWS West Brabant en de vrijwilligers van Sterrenwacht Tivoli bedraagt de entree 5 Euro. Er is plaats voor maximaal 40 personen per sessie. De sessies beginnen altijd om 20:00 en duren tot 22:00 met 15 minuten pauze.

Voor dit jaar hebben we de volgende lezingen voor u geselecteerd:

15 februari 2018*
Introductie praktisch waarnemen*

De spreker, Edward Poptie, gaat u meenemen bij uw eerste stappen achter een telescoop. Hoe begin je nou? Wat is een goede eerste Telescoop? Waar moet je mee beginnen? Hoe vindt je de verschillende sterren? Hoe bereid je je voor? Hoe werkt een sterrenkaart? Na deze lezing kent u de basisprincipes die voor iedereen die een telescoop aan heeft geschaft, of er eentje wil aanschaffen, van grote waarde zullen zijn.

<MELD MIJ AAN VOOR DEZE OF ALLE LEZINGEN>

1 maart 2018*
Een digitale reis door ons universum*

De spreker, Carlo Jenniskens, zal de toehoorders meenemen op een digitale reis door ons universum. Met de huidige informatietechnologie is er een groot aantal zeer uitgebreide simulatie- en planetariumprogramma’s beschikbaar voor de computer. De nieuwste generatie 3D planetaria maken gebruik van de meest recente astronomisch data zoals de Hipparcos calatogus, NGC en IC data en de digitale beelden van de Hubble Space Telescoop, de Spitzer telescoop, De infrarood Space Telescoop, de Chandra X-ray Observatory, COBE, WMAP, ROSAT, IRAS, GALEX en ook van de vele grote sterrenwacht in de wereld. Enkele belangrijke astronomen hebben samen met programmeurs de vele astronomische data gekoppeld met wetenschappelijke accurate algoritmes.

<MELD MIJ AAN VOOR DEZE OF ALLE LEZINGEN>

22 maart 2018*
Sterrenstof van goud

Heb je je wel eens afgevraagd waar goud, zilver of platina vandaan komt? Niels Nelson, educatief sterrenkundige en vrijwilliger van de 2 Brabantse sterrenwachten Halley en Tivoli, komt tijdens deze Einstein Sessie vertellen over het goud in sterrenstof.

<MELD MIJ AAN VOOR DEZE OF ALLE LEZINGEN>