Einstein sessies bij Sterrenwacht Tivoli

Einstein Sessies

In januari beginnen we bij Sterrenwacht Tivoli met de Einstein sessies. Een serie lezingen die allen een raakvlak hebben met de wondere wereld van de astronomie en aanpalende wetenschappen. In deze mail lees je er alles over, en kan je jezelf opgeven voor alle, of enkele sessies. Sommige lezingen zijn wat technischer van aard, anderen zijn juist weer heel toegankelijk. Alle lezingen zullen worden gegeven door enthousiaste experts, en duren 2 uur. De lezingen worden altijd op een donderdagavond gehouden en vinden plaats in de bibliotheek van de Sterrenwacht. Elke lezing krijgt 1 of meerdere sterren, hoe meer sterren, hoe moeilijker. 1* ster staat voor makkelijk te volgen voor iedereen, 2** sterren staat voor basis kennis van wis- en natuurkunde benodigd en 3*** sterren staat voor minimaal HBO niveau Wis- en natuurkunde. De entree bedraagt 10 Euro, inclusief consumptie bij Brasserie Tivoli. Voor leden van de KNVWS West Brabant en de vrijwilligers van Sterrenwacht Tivoli bedraagt de entree 5 Euro. Er is plaats voor maximaal 40 personen per sessie. De sessies beginnen altijd om 20:00 en duren tot 22:00 met 15 minuten pauze.
 
Voor dit jaar hebben we de volgende lezingen voor u geselecteerd:
 
26 januari 2017**
De plaats van de aarde in de kosmos
 
Over de positie van de aarde in de kosmos zal Walter Wamsteker (die sterrenkunde doceerde aan het Norbertuscollege in Roosendaal) een boekje open doen aan de hand van de laatste foto’s van de Hubble-Space-Telescoop. 
<MELD MIJ AAN VOOR DEZE OF ALLE LEZINGEN>
 

2 februari 2017**
Het ontstaan van de Speciale Relativiteitstheorie
 
Altijd al eens willen weten hoe het nu zit met de relativiteitstheorie van Einstein? Pieter Miedema, voormalig docent wiskunde aan de KMA te Breda, zal deze avond op een boeiende manier laten zien waarom deze theorie zo belangrijk en baanbrekend is. 
<MELD MIJ AAN VOOR DEZE OF ALLE LEZINGEN>
 

2 maart 2017*
Een mogelijke ontstaans-geschiedenis van de Maan
 
Op deze dag geeft Guido van Geel, bioloog, een lezing over het ontstaan van het zonnestelsel, waarin hij uitleg zal geven hoe, uitgaande van zijn theorie, er een alternatieve ontstaansgeschiedenis denkbaar is voor de wijze waarop het zonnestelsel is ontstaan. 
<MELD MIJ AAN VOOR DEZE OF ALLE LEZINGEN>
 

6 april 2017*
50 jaar pulsars
 
Niels Nelson neemt je deze avond mee in de wondere wereld van de pulsars, die precies 50 jaar geleden werden ontdekt. We volgen een halve eeuw ontdekkingen van bijzondere neutronensterren al dan niet in een dubbel-neutronenster-systeem. Ook anno 2017 spelen neutronensterren en vooral botsingen tussen deze sterren van afmetingen zo groot als de gemeente Halderberge een belangrijke rol in het nieuwe waarneemvenster uit de sterrenkunde: de gravitatie golven. 
<MELD MIJ AAN VOOR DEZE OF ALLE LEZINGEN>