Lezing: Mercurius, een wereld van warm en koud, door Niels Nelson

Datum: 
vrijdag 16 maart 2018

Op vrijdag 16 Maart 2018 om 19 uur 30 is er op de sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch  de lezing Mercurius- een wereld van warm en koud. Bij helder weer wordt aan het begin van de lezing Mercurius waargenomen. Daar de telescoop in de  koepel van de sterrenwacht Tivoli een hoogliggend uitzicht heeft kan deze planeet nog tot 20 uur 30 bekeken worden.

Mercurius is een planeet die door zijn nabije ligging bij de zon altijd maar korte tijd zichtbaar is heeft rond midden Maart 2018 een gunstig zicht aan de avondhemel vlak na de ondergang van de zon.
Mercurius werd al sinds de oudheid waargenomen maar deze planeet is altijd een moeilijk hemelobject geweest om waar te nemen. In leesstof over de planeten van ons zonnestelsel wordt de planeet meestal in een halve bladzijde besproken. Het is dit jaar echter 75 jaar geleden dat de Frans-Griekse astronoom Antoniadi stierf. Hij was de eerste die in 1934 een boek schreef dat alleen aan Mercurius was gewijd waarin hij zijn waarnemingen publiceerde. Verder is het in 2018 45 jaar geleden dat het ruimtevaartuig Mariner-10 werd gelanceerd en Mercurius  3 maal van nabij voorbij vloog eind maart en eind september 1974 en midden maart 1975. Verder wordt in oktober 2018 de Europese sonde Beppi Colombo voor een vlucht naar Mercurius gelanceerd. Zo ontstaat opnieuw een mogelijkheid deze wereld met zeer warme dagkant en een koude nachtkant te bestuderen.
Deze lezing wordt gegeven door Niels Nelson