Einstein Sessie: Een digitale reis door ons universum*

Datum: 
donderdag 1 maart 2018

De spreker, Carlo Jenniskens, zal de toehoorders meenemen op een digitale reis door ons universum. Met de huidige informatietechnologie is er een groot aantal zeer uitgebreide simulatie- en planetariumprogramma’s beschikbaar voor de computer. De nieuwste generatie 3D planetaria maken gebruik van de meest recente astronomisch data zoals de Hipparcos calatogus, NGC en IC data en de digitale beelden van de Hubble Space Telescoop, de Spitzer telescoop, De infrarood Space Telescoop, de Chandra X-ray Observatory, COBE, WMAP, ROSAT, IRAS, GALEX en ook van de vele grote sterrenwacht in de wereld. Enkele belangrijke astronomen hebben samen met programmeurs de vele astronomische data gekoppeld met wetenschappelijke accurate algoritmes.
De Digitale 3D simulaties geven een prachtige weergaven van de uitgestrektheid van het heelal.
We gaan in deze presentatie niet alleen kijken maar we reizen er ook naar toe. We bezoeken enkele gas en reflectie nevels, we reizen het een hyper kosmische snelheid door onze eigen Melkweg.
Verder maken we ook een uitstapje buiten ons eigen Melkweg. We kijken naar de vele spiraalstelsels, en reizen naar de Virgo cluster een gigantische verzameling van duizenden melkwegstelsels. We maken een Interstellaire en een Intergalactische reis door het heelal. We zoeken in onze Melkweg naar de Orion nevel om daarna weer terug te keren naar onze eigen vertrouwde zonnestelsel op zoek naar de derde planeet, de Aarde, onze thuis basis.
Carlo Jenniskens (1958) Studeerde pedagogiek aan de Hogeschool van Breda en optometrie aan de Faculteit Gezondheidszorg van de Hogeschool van Utrecht. Vanuit zijn hobby astronomie was hij waarnemer op de Volkssterrenwacht Simon Stevin en nog steeds een actieve voorzitter van de KNVWS afdeling West Brabant, tegenwoordig ook verbonden aan de Volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch. Zijn pedagogische achtergrond heeft hem ertoe gebracht om geregeld als spreker op te treden bij zijn eigen afdeling en sinds 1988 eveneens bij andere KNVWS afdelingen. Ook verzorgt hij astronomische cursussen op volksuniversiteiten en geeft regelmatig gastlessen op middelbare scholen. Naast een grote vakkennis over de relatie menselijk oog / optische instrumenten beschikt hij over een ruime kennis op astronomisch gebied.